Ракета, която ще изпрати трима членове на екипажа до новата орбитална космическа станция в Китай, е преместена на стартовата площадка преди планирания полет следващата седмица, съобщава АП.

Астронавтите планират да прекарат три месеца на космическата станция, извършвайки космически разходки, строителни и технически дейности и научни експерименти.

Основният участък на станцията "Тинхе" или "Небесна хармония" бе изведен в орбита на 29 април, а миналия месец бе изпратен товарен космически кораб превозваше гориво, храна и оборудване до станцията в подготовка за мисията на екипажа.

Ракетата "Дългият марш-2F Y12", носеща космическия кораб "Шънджоу-12", бе прехвърлена на стартовата площадка в център за изстрелване "Жиукуан" в северозападен Китай.

Китайската космическа агенция планира общо 11 изстрелвания до края на следващата година, за да достави два лабораторни модула за разширяване на 70-тонната станция, заедно с доставки и членове на екипажа.

Изстрелването през следващата седмица ще бъде трето и първо от планираните четири мисии с екипаж.

Китай изстреля първия модул от новата си космическа станция

Китай изстреля първия модул от новата си космическа станция

След 2024 г. това може да е единствена станция в орбита на Земята

Китай заяви през март, че астронавтите, които се обучават за предстоящите мисии с екипаж, са комбинация от ветерани от космически пътувания и новодошлите и включват някои жени. Първият екипаж на станцията ще бъде изцяло мъжки, въпреки че жените ще бъдат част от бъдещите екипажи, коментира Ян Лиуей, който обиколи Земята в първата мисия с екипажа на Китай през 2003 г. и сега е служител в космическата агенция.

"Тианхе" се основава на опита, придобит от Китай с експлоатацията на две експериментални космически станции по-рано в своята все по-амбициозна космическа програма.

Китай приземи сонда "Тианвен-1" на Марс миналия месец, която пренасяше роувъра "Журонг". Китай също така върна лунни проби, първите от 70-те години на миналия век и приземи сонда и марсоход на по-малко изследваната далечна страна на Луната.

Към днешна дата Китай е изпратил в космоса 11 астронавти, всички те са пилоти от военното крило на управляващата комунистическа партия, Народната освободителна армия.

Пекин не участва в Международната космическа станция - МКС, главно поради възраженията на САЩ. Вашингтон е предпазлив по отношение на тайната на китайската програма и нейните военни връзки.

След като орбиталната станция бъде завършена, "Тианхе" ще позволи престой до шест месеца, подобно на много по-голямата МКС.

Съобщава се, че китайската станция е предназначена да се използва в продължение на 15 години и да надживее МКС, която е към края на функционалния си живот.

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

Бил Нелсън: Когато нещата са по-трудни на Земята се разбираме доста по-добре в космоса