Китай предлага да купува земеделска продукция от САЩ на година за 30 милиарда долара, включително соя, царевица и пшеница като част от възможно търговско споразумение между двете държави.

Това разкриха източници пред "Блумбърг", които са запознати с плана.

Предложението да се купува допълнителна селскостопанска продукция от САЩ ще бъде част от меморандум за разбирателство, който ще бъде обсъден от преговарящите на двете страни във Вашингтон, поясниха източниците, пожелали анонимност, тъй като планът е конфиденциален. Те допълват, че закупуването на американски селскостопански продукти от САЩ ще бъде над нивата от преди търговската война и ще продължи през периода, отразен в меморандума.

Пекин многократно предложи да увеличи закупуването на земеделски и енергийни продукти, за да намали търговския дефицит със САЩ. От сключеното през декември "примирие" Китай възобнови вноса на някои селскостопански продукти, включително соя. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви тази седмица, че "много" царевица ще бъде в списъка на Пекин с покупки.

През 2017 г. Китай е внесъл американски земеделски продукти за 24,2 милиарда долара.

Междувременно държавният секретар Майк Помпео заяви, че е постигнат "реален напредък" на преговорите.

По-рано днес беше съобщено, че търговските представители на САЩ и Китай обсъждат няколко меморандума за разбирателство, които ще покрият важни сфери като интелектуалната собственост, финансите, търговията и храните.