Министерството на външните работи на Китай излезе с няколко предложения към президента на САЩ Доналд Тръмп, ако се притеснява, че други държави подслушват мобилния телефон на държавния глава, информира "Ройтерс".

Китайците предлагат на милиардера да замени своя iPhone с китайски телефон Huawei или да прекъсне всички форми на модерни комуникации с външния свят.

Китайците и руснаците подслушват личния телефон на Доналд Тръмп

Китайците и руснаците подслушват личния телефон на Доналд Тръмп

Съветниците на Тръмп многократно са го предупреждавали

Коментарът е във връзка със статия на вестник "Ню Йорк таймс", че китайците и руснаците подслушват личния телефон на Тръмп.

Американският лидер обаче разкритикува вестника за "дългата, скучна и невярна" информация.

Говорител на китайското външно министерство също отхвърли вестникарската история. Според Пекин статията е "доказателство, че "Ню Йорк таймс прави фалшиви новини".

Представителят излезе с две предложения към американската администрация.

"Ако наистина са много обезпокоени, че телефоните на Apple се подслушват, те могат да ги заменят с Huawei", предложи говорителят, имайки предвид най-разпространения китайски мобилен телефон.

"Ако все още не са се успокоили и искат да имат напълно защитено устройство, те могат да спрат да използват всички форми на модерни комуникационни устройства и да орежат всички контакти с външния свят", добави представителят.

Huawei Technologies е под прицел в САЩ.

Националният комитет на Демократическата партия предупреди кандидатите на частичните избори през ноември да не използват техника на Huawei и ZTE.