Китайците и руснаците редовно подслушват личния мобилен телефон на президента на САЩ Доналд Тръмп. Американският лидер използва iPhone, който не се различава от останалите телефони по света, пише вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на осведомени източници.

Съветниците на Тръмп многократно са го предупреждавали, че телефонът му не е защитен от шпионаж.

В статията на изданието се отбелязва, че държавният глава използва телефона, за да разговаря със "стари приятели". Разузнавателните агенции смятат, че Китай използва информацията от разговорите като допълнителен инструмент в търговската война със САЩ. Агенциите са научили за подслушването от хора в чужди правителства и чрез прихващане на комуникации между чужди правителствени представители.

Китайците са изготвили списък с имената на хора, с които Тръмп редовно разговаря. Пекин се надява да успее да ги използва за оказване на влияние върху президента.

Вярва се, че руснаците извършват подобно подслушване, но в много по-малка степен заради "очевидното влечение" на президента Владимир Путин.

Тръмп отказва да предаде три мобилни телефона - два официални и един личен. Вестникът пише, че официалните телефони са ограничени от Агенцията за национална сигурност като възможности, но личният, който може да съхранява контакти, не е.