Представители на Китай и Европейската космическа агенция (ЕКА) обсъждат потенциално сътрудничество за откриване на база на Луната и други бъдещи мисии. Това съобщава АП, позовавайки се на представители на двете страни.

Генералният секретар на Китайската космическа агенция първи разкри информацията пред местните медии, че се водят преговори за създаване на лунна база.

Говорител на Европейската космическа агенция потвърди информацията.

Китайците имат много амбициозна програма за Луната, каза представителят на европейската агенция, пояснявайки, че се е променила ситуацията от космическата надпревара през 60-те години на XX век.

Генералният директор на Европейската космическа агенция Йохан-Дитрих Вьорнер описа предложението "село на Луната" като потенциална международна площадка за бъдещи мисии до Марс и шанс за развитие на космически туризъм или дори разработване на мини.

Китай се присъедини към космическите сили относително късно, но през последните години засили програмата си, откакто през 2003 г. извърши първия полет с тайконавти - повече от 42 години след първата успешна мисия на съветски космонавт.

Миналата седмица Китай изстреля още един елемент от изгражданата космическа станция в орбита.

Китай изстреля първия си товарен космически кораб

Китай изстреля първия си товарен космически кораб

Тянчжоу-1 - първият китайски товарен космически кораб

Държавата е изключена от Международната космическа станция предимно заради американско законодателство, което забранява подобно сътрудничество, тъй като има опасения, че програмата на азиатската държава има военни измерения.