Китай прокара спорен закон за киберсигурност, който още повече затяга ограниченията върху свободата на словото в онлайн пространството и буди безпокойство, че може да се разшири интернет цензурата, съобщава "Франс прес".

Управляващата Комунистическа партия на Китай контролира мащабна система за цензура, наречена Великата стена, която агресивно блокира сайтове и следи интернет съдържанието, особено по чувствителни теми като човешките права в комунистическата страна и критики по адрес на правителството.

Законът, който беше одобрен от Постоянния съвет на Общокитайското събрание на народните представители, забранява на интернет потребителите да публикуват различна информация, включително всяка, която вреди на "националната чест", на икономиката и социалния ред или цели "сваляне на социалистическата система".

Законът принуждава компаниите да разкриват самоличността на потребителите, което означава, че анонимното сърфиране в интернет е незаконно.

Също така има клаузи за защита на мрежите на страната и на личната информация на потребителите.

Чуждестранни компании изразиха безпокойство около използвания неясен език, според който компаниите трябва да сътрудничат на китайските власти, за да се "защити националната сигурност".

Според "Амнести интернешънъл" този опасен закон принуждава интернет компаниите да бъдат де факто агенти на държавата, като изисква от тях да налагат цензура и да предоставят лични данни на властите.

В Китай през 2013 година започна кампания за затягане на контрола в интернет пространството, която доведе до задържането на стотици китайски блогъри, журналисти и активисти.