Китай, Русия, Куба, Пакистан и Саудитска Арабия се очаква да бъдат избрани за членове на Съвета на ООН по правата на човека. Правозащитници в тези държави са ужасени и молят страните членки на ЕС да не оказват подкрепа, пише "Гардиън".

Базираната в Женева неправителствена организация UN Watch описа ситуацията като да се позволи на петима осъдени за палежи да се присъединят към пожарната.

В 47-членния съвет има 15 празни места с мандат три години, като местата се групират в пет региона. Заради тайни задкулисни сделки единствената регионална група, в която местата са оспорвани, е Азия и Тихия океан, където петима кандидати се борят за четири места. Кандидат може да бъде победен само ако по-малко от 97 страни го подкрепят на тайно гласуване в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Непал, Пакистан, Узбекистан, Китай и Саудитска Арабия се борят за четирите места в Азия и Тихия океан. Четири страни обявиха кандидатурите си за четирите места от Африка: Кот д'Ивоар, Сенагал, Малави и Габон. Русия и Украйна пък се борят за едно от двете места в групата Източна Европа. В групата Латинска Америка и Карибите Мексико, Куба и Боливия се борят за три места. В Западна Европа Франция и Великобритания ще вземат двете достъпни места.

Преди две години Доналд Тръмп изтегли САЩ от Съвета.