Китай се държи като "хулиган" с милитаризирането на острови в Южнокитайско море. Това заяви американският сенатор Джон Маккейн, цитиран от Ройтерс.

Припомняме, вчера Маккейн изригна с коментари си, че руският лидер Владимир Путин е по-голяма заплаха от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Путин е по-голяма заплаха от "Ислямска държава", категоричен Джон Маккейн

Путин е по-голяма заплаха от "Ислямска държава", категоричен Джон Маккейн

САЩ трябвало да отговарят на Русия със санкции

По време на реч в Сидни американският политик подчерта, че Китай се налага на глобално ниво, най-добрият пример е милитаризирането на изкуствени острови в Южнокитайско море.

Мисля, че е много ясно, че китайците милитаризират тези острови и това е в нарушение на международното право, каза сенаторът от Аризона.

Коментарите на политика могат да увеличат напрежението между двете държави дни преди делегации на САЩ и Китай да участват в регионална конференция за сигурността в Сингапур.

Китай има претенции към по-голямата част от Южнокитайско море, въпреки че през него преминава важен търговски коридор с годишен оборот от 5 трилиона долара.

Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също имат претенции към морето.

САЩ са установили, че Пекин е добавил около 1 300 хектара земя на седем изкуствени острова в морето през последните три години, изграждайки писти, пристанища, хангари за самолети и комуникационно оборудване.

За да възпира китайската агресия, САЩ провеждат патрули в района с цел защита на свободното мореплаване.

В същото време американският президент Доналд Тръмп търси сътрудничеството на Китай за озаптяването на Северна Корея.

Маккейн каза още, че съюзниците трябва да работят съвместно за намиране на мирно решение.