Китай заяви, че твърдо се противопоставя на това, което той нарича "погрешни" твърдения на председателя на комисията по външни работи на САЩ, Елиът Енгел, който критикува китайската комунистическа партия за позицията си по протестите в Хонконг, предаде "Ройтерс". 

В изявление Енгел заяви, че е "дълбоко загрижен" от докладите за полицейска бруталност в Хонгконг и критикува "все по-жестоките реакции на Пекин и пропагандните изображения" на протестиращите.

Офисът на китайското външно министерство в Хонгконг отговори, че "призовава чуждестранните политици да спрат да изпращат погрешни сигнали за това насилие".

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг

Протестират срешу бандитите нападнали мирни демонстранти

"Каква е квалификацията на американските политици да критикуват човешките права, свободи и върховенството на закона в Хонконг?", пишат от външното министерство на Китай.

Това е последният от поредицата остри изобличения от страна на Китай, насочени към политиците от САЩ и Великобритания, които критикуват отговорите на властите на Хонконг върху протестите, както и нарастващото влияние на Пекин в независимия град.

Протестите в Хонконг, които отново нараснаха през последните дни, първоначално бяха срещу законопроект за екстрадиране, който ще позволи на хората да бъдат изпратени в континентален Китай, но оттогава разшириха призивите за по-широки демократични реформи.

Протестиращите в Хонконг с нови искания

Протестиращите в Хонконг с нови искания

Искат независимост и избирателни права