Десетки хиляди отново излязоха по улиците на Хонконг, за да протестират. Няма признаци за прекратяване на продължаващите седмици наред антиправителствени демонстрации, информира Би Би Си.

Отново възникна насилие между полицията и малка група демонстранти.

Протестите са предизвикани от предложен законопроект за екстрадиция, който позволява изпращане на задържани в континентален Китай. Принудени от протестите, властите оттеглиха законопроекта. Но сега недоволните жители на Хонконг излязоха с по-широки искания за демократични реформи и защита на свободите.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг, заради китайски търговци

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Хонконг, заради китайски търговци

Протестиращи искат намеса на САЩ, "световна сила, която може да се опълчи на Китай"

"Файненшъл таймс" пише, позовавайки се на източници, че хонконгският лидер Кари Лам на няколко пъти е предложила да подаде оставка заради демонстрациите, но Китай отказва да приеме.

Единият от тези източници коментира, че Китай настоява да остане, тъй като трябва да "изчисти създадената от нея бъркотия".

Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Опитите на правителството да го приеме били "пълен провал"

Някои от протестиращите в Sha Tin призовават за оставката на Лам, докато други носят лозунги с искане за независимост на региона.

"Не съм изморен от протестите все още, трябва да се борим за правата си", каза 25-годишен протестиращ пред South China Morning Post.

Полицията използва лютив спрей срещу демонстранти, които се отклониха от официалния маршрут. Маскирани протестиращи пък издигнаха барикади, довело до сблъсъци.

Снимка 433947

Източник: ЕПА

Организирана е и друга демонстрация на журналистите, които се оплакват от полицейския произвол.

Недоволните жители на Хонконг искат да получат право на глас. Лидерът на Хонконг се избира от 1200-членна комисия, в която предимно има прокитайски членове. Комисията се избира само от 6% от имащите право на глас.