Протестиращите в Хонконг се сблъскаха с полицията в град близо до границата с континентален Китай, където хиляди се обединиха срещу присъствието на китайски търговци, съобщава "Ройтерс".

Демонстрацията в териториалния град на Хонконг Шун Шуй, недалеч от китайския град Шенжен, започна мирно, но прерасна в сблъсъци. Протестиращите хвърляха чадъри и каски по полицията, които отвръщат с палки и спрейове със сълзотворен газ.

По-късно полицията в Хонконг призова протестиращите да се въздържат от насилие и да напуснат района. Около 20 и 30 часа местно време повечето от тях са се оттеглят, тъй като полицаи за борба с безредиците, екипирани с шлемове и щитове преминаха през града.

Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията е мъртъв

Опитите на правителството да го приеме били "пълен провал"

Протестът е последният от поредицата, която разтърсва бившата британска колония повече от месец, което доведе до най-тежката политическа криза от предаването й на Китай през 1997 г.

Уличните протести по-рано привлякоха милиони хора, а стотици нахлуха в парламента на 1 юли, за да се противопоставят на вече спряния законопроект за екстрадиция.

Критиците разглеждат законопроекта като заплаха за върховенството на закона в Хонконг. Лидерът Кари Лам заяви, че законопроектът е "мъртъв", след като е спрян миналия месец, но опоненти коментират, че няма да се задоволят с нищо по-малко от официалното му оттегляне.

Протестите срещу законопроекта до голяма степен се проведоха в главния бизнес район на Хонконг, но демонстрантите започнаха да търсят подкрепа и на други места, както и по вътрешни въпроси.

230 000 недоволни събра поредният протест в Хонконг

230 000 недоволни събра поредният протест в Хонконг

Срещу спорния законопроект за екстрадиране

В Шун Шуй протестиращите се събраха, за да се противопоставят на дребните китайски търговци, които посещават територията, за да купуват стоки, които след това продават в Китай.

Демонстрантите скандират исканията си на китайския официален език, за да могат китайските търговци да се приберат вкъщи. Много улични магазини са затворени по време на протеста.

Търговците отдавна са причина за недоволство сред хората в Хонконг, които твърдят, че те подхранват инфлацията, увеличават цените на имотите, избягват данъците и размиват идентичността на Шун Шуй.

"Нашият прекрасен град стана хаос", коментира 50-годишният Райън Лай, жител на Шун Шуй, където така наречените "паралелни търговци" купуват големи количества безмитни стоки, които пренасят и продават в континентален Китай.

"Ние не искаме да спираме пътуванията и покупките, но моля, просто го направете подредено и законно. Законопроектът за екстрадицията бе повратна точка за нас. Искаме си обратно Шун Шуй".

В Китай обвиняват западните идеолози за размириците в Хонконг

В Китай обвиняват западните идеолози за размириците в Хонконг

Постоянно се опитват да създават безредици срещу правителства, които не харесват ... причиняват мизерия и хаос в Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Азия

Когато Великобритания върна Хонконг на Китай преди 22 години, китайските комунистически лидери обещаха на града висока степен на автономия за 50 години. Но мнозина казват, че Китай постепенно затяга властта си, поставяйки свободата в Хонконг под заплаха чрез редица мерки, като например законопроекта за екстрадиция.

Липсата на пълна демокрация в Хонконг стои зад последните размирици, обяснява Джими Шам от Гражданския фронт за правата на човека, който организира протести срещу законопроекта за екстрадиция.

"Правителството, Кари Лам, някои законодатели във функционални избирателни райони не се избират от народа, така че има много ескалиращи действия в различни области, които отразяват различни социални въпроси. Ако политическите проблеми не бъдат решени, проблемите със социалното благополучие ще продължат да се появяват безкрайно", допълва Шам.

Участник в протестите коментира, че съботните сблъсъци започват, когато демонстрантите започват да обвиняват полицията, че са се притекли на помощ на търговците от континента, които са нападнали демонстранти.

"Някои хора са нападнати и са ранени в паниката на тълпата. Опитах се да спася някои момичета, затова бях нападнат със сълзотворен спрей от полицията. Сега се чувствам зле. Ченгетата са кучета", коментира мъж нарича себе си Рагнар.

Хънт иска да бъде разбран правилно, осъждат, а не подкрепят насилието в Хонконг

Хънт иска да бъде разбран правилно, осъждат, а не подкрепят насилието в Хонконг

Официален Китай днес не коментира, чака дали Великобритания ще повтори грешките

Протестиращите са разрушили бариери и огради, за да създадат свои прегради и защити. Млад мъж е лекуван с кървава рана на главата на метри от полицаи, които удрят демонстранти, въоръжени с чадъри. Полицията за борба с безредиците успява да разчисти улицата минути по-късно и да освободи хваната в капан полицаи.

"Нямаме оръжия и бяхме мирни. Когато ги видяхме да ни снимат, трябваше да реагираме", обяснява друг протестиращ Чан, който отказва да даде пълното си име. "Сега всички сме уплашени, как могат да ни удрят с палки", допълва той, взирайки се в кръвта на лицето на друг протестиращ.

"Искаме да събудим Вашингтон, Съединените щати трябва да направят повече, за да помогнат на Хонконг да стане напълно демократичен", обяснява жител на близкия град Фанлин, който е един от петимата протеста, носещи американско знаме.

"Те са най-важната оставаща световна сила, която може да се опълчи на Китай", допълва 30-годишен мъж, който се представя като Дейвид.

Протестиращите срещу екстрадицията планират друга демонстрация в неделя в град Ша Тин, в така наречените нови територии между остров Хонконг и границата с Китай.

Китай може би е станал "основна заплаха" за САЩ

Китай може би е станал "основна заплаха" за САЩ

Пекин не е враг, а съперник на Белия дом