Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт заяви днес, че не подкрепя насилствените протести в Хонконг, след като китайските държавни медии обвиниха "западните идеолози" в разпалване на размирици в бившата британска колония, съобщава "Ройтерс".

Хънт обясни позицията си пред радио БиБиСи: "Нека се разбера правилно какво казах. Казах, че осъждам, а ние, като Обединеното кралство, осъждаме всяко насилие и че хората, които подкрепят продемократичните демонстранти, биха били много разтревожени от сцените, които видяха".

В Китай обвиняват западните идеолози за размириците в Хонконг

В Китай обвиняват западните идеолози за размириците в Хонконг

Постоянно се опитват да създават безредици срещу правителства, които не харесват ... причиняват мизерия и хаос в Латинска Америка, Африка, Близкия изток и Азия

Китай обяви по-рано, че Великобритания няма повече отговорности за Хонконг. Великобритания твърди, че все още счита за валидна Съвместната декларация от 1984 г. относно условията за връщане на Хонконг, която гарантира нейните свободи.

"Не мисля, че е голяма изненада, че Китай ще реагира по този начин, но те трябва да разберат, че Великобритания е страна, която спазва международните си задължения и това, което казвах, е нещо много безспорно и всъщност е, че подписахме споразумение през 1984 г., което продължава 50 години и очакваме всички страни да спазят това споразумение", коментира Хънт.

"Хонконг има независима съдебна система и не е моя работа като външен министър на Обединеното кралство и да предполагам как работи съдебната власт. Това, което казах, е, че ще има сериозни последици, ако правно обвързващото международно споразумение между Великобритания и Китай бъде нарушено."

Великобритания привика китайския посланик за Хонконг

Великобритания привика китайския посланик за Хонконг

Китай разкритикува Великобритания във връзка с предупреждението

В сряда британският премиер Тереза ​​ заяви също, че Китай трябва да зачита правата и свободите на хората в Хонконг и че е била в контакт с Пекин, за да изрази безпокойство.

Хънт предупреди във вторник за последствията, ако Китай не спази китайско-британската съвместна декларация. Неговите коментари бяха посрещнати с остър укор от посланика на Китай в Обединеното кралство.

Говорейки на брифинг в Пекин, говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан не отрпави никакви нови критики.

"Засега днес ще се въздържам и няма да кажа повече. Но ако някои хора във Великобритания упорито се придържат към погрешния път и продължават да повтарят грешките си, тогава се страхувам, че ще мога да кажа нещо много повече."

Китай смъмри Великобритания заради Хонконг

Китай смъмри Великобритания заради Хонконг

Изпрати протестна нота на Лондон