Китай съобщи, че ще подкрепи разследване на Световната здравна организация (СЗО) за установяване на произхода на коронавируса, информира Би Би Си.

ЕС: Напрежението между Китай и САЩ не помага

ЕС: Напрежението между Китай и САЩ не помага

Напрежението расте ден след ден

Но Пекин подчерта, че всяко разследване трябва да бъде научно, а не в политически контекст.

САЩ обвиняват азиатската държава, че не е прозрачна как се е разпространил Covid-19 и заради провала да го спре. Китайското правителство отхвърля обвиненията.

Говорител на китайското външно министерство обвини държавния секретар Майк Помпео в "измисляне на лъжи, за да покрие друга лъжа".

Преди няколко дни говорител на Европейската комисия обяви, че страните членки ще участват в подготвянето на проекторезолюция за "независим преглед" на пандемията от Covid-19 на виртуална среща на Световната здравна асамблея на 18 май.

Изненадващ ръст на китайския износ през април

Изненадващ ръст на китайския износ през април

Китай отчете шокиращ ръст от 3,5 на сто през април

Китай съобщи един нов случай на заразен с коронавирус на 7 май в сравнение с два случая ден по-рано. Няма нови внесени случаи от чужбина, поясни Националната здравна комисия. Комисията съобщи още за 16 нови случая без симптоми спрямо 6 ден по-рано.

Общо в Китай заразените са 82 886, а починалите са 4633.

По последни данни на Световната здравна организация по света има около 3,6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 254 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,8 млн. случая и над 269 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,28 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".