Китайските спасители успяха да извадят 11 миньора от златна мина, 14 дни след като бяха хванати в капан от подземен взрив, съобщава "Ройтерс".

Първият спасен миньор е с черна превръзка на очите и е изваден сутринта от шахта. Миньорът е изключително слаб, съобщи CCTV на сайта си Weibo. Спасителите увиват мъж в одеяло, преди да го откарат в болница с линейка.

През следващите няколко часа поетапно са изведени 10 миньори от различни участъци на мината, които през миналата седмица получаваха храна и провизии от спасителните работници.

22 работници бяха затворени на около 600 метра под земята в мина Хушан от взрив на 10 януари в Киксиа, основен район за производство на злато под администрацията на Янтай в крайбрежната провинция Шандонг.

Един миньор е починал. Длъжностни лица заявиха в четвъртък, че може да отнеме още две седмици, преди да могат да пробият шахти, за да достигнат до групата от 10 души, които са получавали хранителни запаси от спасителния екип.

Държавните медии обаче заявиха по-рано, че над 600 спасители на място се надяват да стигнат до мъжете в петия участък на мината в неделя.

Твърди се, че мъжете са в добро физическо състояние и са получили нормална храна в събота, след няколко дни на хранителни разтвори, според "Синхуа".