Китай е близо до изграждането на повече от 20 обекта на изкуствени острови в Южнокитайско море, които изглежда ще съхраняват далекобойни ракети земя-въздух. Това разкриха двама американски представители пред Ройтерс.

Развитието вероятно ще повдигне въпроси относно дали и как САЩ ще отговорят, като се има предвид, че Вашингтон се закани да заеме твърда позиция срещу Китай по казуса за Южнокитайско море.

Пекин има претенции към почти цялата акватория. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също искат да поставят ръка върху части от морето.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп смята, че китайските изкуствени острови в акваторията са незаконни.

Според американските източници Пекин изгражда бетонни съоръжения с подвижни покриви на рифовете Subi, Mischief и Fiery Cross, които са част от архипелага Спратли, където Китай вече изгради военни летища. Представителите поясниха, че това може да се възприеме като военна ескалация.

Един от източниците каза, че постройките изглежда са с дължина 20 метра и височина 10 метра.

Говорител на Пентагона обяви, че САЩ остават отдадени "да не се милитаризира Южнокитайско море" и призова всички държави с претенции в региона да предприемат действия в съответствие с международното право.