Опасявайки се, че екстремисти могат да проникнат в размирен китайски регион от раздирания от война Афганистан, Пекин води преговори с Кабул за изграждане на военна база.

Това съобщиха представители на афганистанската страна, цитирани от АФП.

Предвижда се базата да бъде построена в Коридора Вахан - най-източната част на Афганистан в планината Памир, където според свидетели има съвместни китайско-афганистански военни патрули.

Китай се опасява, че екстремисти от Ислямско движение "Източен Туркистан" могат да се прехвърлят в Синдзян-уйгурския автономен регион, където живеят мюсюлмани. Азиатският гигант също се опасява, че ДАЕШ ("Ислямска държава") може да се разпространи до Китай.

Информацията излиза на фона на стремежа на Китай да разшири икономическото и геополитическото си влияние в региона. Пекин налива милиарди долари в инфраструктура в Южна Азия.

Афганистански и китайски представители са обсъдили плана в Пекин през декември 2017 г., но детайлите все още се изясняват, каза говорител на военното министерство на Афганистан.

Представителят добави, че са готови да построят базата, но китайското правителство обещава да помогне финансово, с предоставяне на техника и обучение на афганистанските войници.

Няма коментар от страна на НАТО. Но преди американски представители обявиха, че приветстват роля на Китай в Афганистан, подчертавайки, че споделят едни и същи проблеми в сигурността.