Китайските власти арестуваха около 130 души във връзка с неотдавнашните протести в автономния регион Вътрешна Монголия срещу задължителното обучение на китайски език в началните и средните училища, предаде Nikkei.

Съобщава се за арести в регионалната столица Хоххот, както и в други градове.

Обвиненията, цитирани от властите, включват участие в демонстрации, подбуждане на протест в социалните мрежи и проникване в училища, заключени от полицията.

Много родители държат децата си вкъщи в знак на несъгласие, като АФП съобщава за десетки хиляди, участващи в подобни демонстрации или бойкоти.

Няколко души са починали протестите, според американската неправителствена организация Южен Монголски информационен център за правата на човека.

Съгласно новата политика на регионалното правителство в училищата ще има три предмета - китайски език и литература, етика и право и история - преподавани изцяло на мандарин, а не на монголски във всички училища до 2022 г.

Според преброяването през 2010 г. Китай е имал около 5,98 милиона етнически монголски жители.

Въпреки че китайската конституция гарантира на 55-те етнически малцинствени групи в страната свободата да използват и развиват своите собствени говорими и писмени езици, правителството на президента Си Дзинпин усили изискванията за образование на стандартен мандарин. Учебниците по мандарина, обхващащи трите предмета, бяха въведени в автономния район Синцзян Уйгур през 2017 г. и в Тибет през 2018 г.