Китай засилва мерките за сигурност преди Конгреса на Комунистическата партия през следващия месец, който се провежда два пъти на десетилетие, информира Ройтерс.

Властите отменят отпуската на полицаите в столицата Пекин, ограничават туризма в Тибет и блокират разпространяването на политически слухове.

Важните срещи на Конгреса в Китай обикновено са придружени от извънредни мерки за сигурност с цел избягване на риска някой или някои да отклонят вниманието от събитието.

Хиляди полицаи от други провинции са изпратени в Пекин, за да подпомогнат колегите си при охраната на събитието, каза източник пред осведомителната агенция. Друг представител поясни, че са спрени отпуските на полицаите в Пекин от началото на септември.

Секретарят на Комунистическата партия в Пекин призова града да положи "120%" усилия за безопасността по време на Конгреса.

Трябва да поддържаме социалния контрол, да елиминираме всички дестабилизиращи фактори, да поддържаме киберсигурността и решително да се противопоставим на политически слухове и вредни новини, поиска секретарят.

Според "Пекин дейли" големите заводи ще спрат работа от петък.

Много от мерките са насочени към мигранти. Извършват се проверки на личните документи на метростанциите и са разположени патрули около държавните учреждения, за да е сигурно, че няма активисти и организирането на петиции.

Около 2000 делегати ще участват на Конгреса. Те ще бъдат настанени в хотели в града. Мерките за сигурност са увеличени пред хотелите, което означава, че е малка вероятността за организиране на демонстрации.

Спрян или ограничен е достъпът и до редица приложения и социални мрежи в интернет.

Туристически агенции съобщават, че пътуването на чужденци до Тибет е ограничено. От 18 до 28 октомври няма да се допускат чужденци в Тибет заради Конгреса.

Организатори на дискусия за политиките в Близкия изток са отменили събитието в Пекин, тъй като се опасяват от потенциален натиск от страна на властите, разкри източник пред агенцията.

В и около Пекин се полагат усилия небето да остане чисто по време на Конгреса и да не се замърсява от производството.

Проверки на властите дали се спазват изискванията са довели до затварянето на бизнеси за дни, седмици или месеци.

Някои ресторанти за бързо хранене също са затворени, за да се избегне рискът от пожари и за да се намали замърсяването.