Китай е затворил базовия лагер от своята страна на връх Еверест за посетители, които нямат разрешителни за катерене.

Властите са прибягнали до необичайната стъпка, за да се справят с нарастващия проблем с отпадъците на мястото.

Забраната означава, че туристите могат да стигнат само до манастир малко под нивото на базовия лагер, който се намира на 5 200 м.

Повечето хора посещават планината от южната страна, която се намира в Непал, но през последните години броят на посетителите нараства все повече от китайската страна на Еверест.

Китайският базов лагер, разположен в Тибет, е популярен, тъй като е достъпен с кола, докато до базовия лагер в Непал може да се стигне само с катерене, продължаващо почти две седмици.

На най-високия връх в света от години се отчита увеличаване на боклука, след като броят на посетителите нараства.

Китайската асоциация по алпинизъм уточнява, че 40 000 души са посетили нейния базов лагер през 2015 г., последната година, от която има данни. Рекордните 45 000 посетиха базовия лагер в Непал през 2016-2017 г. според Министерството на опазването на горите и почвите на страната.

На обикновените туристи ще бъде забранено да посещават само районите над манастира Ронгбук, който е на около 5000 м над морското равнище, уточнява китайската държавна новинарска агенция "Синхуа".

Алпинистите, които имат разрешение да изкачат върха, който се извисява на 8 848 м, ще могат да използват по-високия лагер.

През януари властите обявиха, че ще ограничават броя на разрешителните за катерене до 300 броя годишно.

В китайските социални мрежи се разпространяват твърдения през последните дни, че базовият лагер ще бъде затворен за постоянно за туристите, но "Синхуа" цитира официални лица, отричащи това.

Официалното съобщение за затварянето на лагера беше направено през декември на сайта на тибетските власти.

В него се посочваше, че три операции по почистване през миналата пролет са събрали 8 тона отпадъци, включително човешки изпражнения и екипировка, която алпинистите са оставили горе.

Тази година също ще се организира експедиция, която ще има за цел да отстрани телата на алпинистите, които са загинали в т. нар. зона на смъртта над 8 000 м, където въздухът е твърде рядък, за да се поддържа живота дълго.

Заради студа и голямата надморска височина, тези тела често остават в планината в продължение на години или дори десетилетия.