Китайска медия свърза коронавируса с американска военна лаборатория, информира Би Би Си.

"Глобал таймс" съобщава за искане на страницата на Белия дом правителството на САЩ да разкрие повече информация за подозрителната лаборатория за изследване на инфекциозно заболяване към Пентагона.

СЗО: Няма доказателства САЩ да са внесли коронавируса в Китай

СЗО: Няма доказателства САЩ да са внесли коронавируса в Китай

Преди няколко дни говорителят на Министерството на външните работи на Китай намекна, че американските военни са вкарали вируса в страната

Медията подчертава, че китайски интернет потребители и експерти настояват за повече информация дали лабораторията "Форт Детрик" във Фредерик, Мериленд, е свързана с новия коронавирус. Те отбелязват, че има съвпадение между затварянето на лабораторията и избухването на Covid-19.

Пояснява се, че много новини на английски език за затварянето на лабораторията са изтрити наскоро, което буди "подозрения за "връзката" на лабораторията с новия коронавирус".

САЩ привикаха посланика на Китай след обвинения, че US военни са донесли вируса в Ухан

САЩ привикаха посланика на Китай след обвинения, че US военни са донесли вируса в Ухан

Говорителят заяви, че американските военни може да са отговорни за новия коронавирус в Ухан

Това е поредната информация от китайски дипломати и държавната медия, лансираща теория, че вирусът не е тръгнал от Китай, а просто е открит там.

Миналата седмица "Синхуа" съобщи, че епидемията е тръгнала от Китай, но "това не означава непременно, че е с произход от Китай".

Говорител на външното министерство на Китай написа в "Туитър", че американската армия може да е донесла епидемията в Ухан.

Държавният департамент на САЩ привика посланика на Китай заради този коментар. Вчера Световната здравна организация коментира, че няма доказателства за тези твърдения на Пекин.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 164 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 6400. Регистрирани са случаи в 146 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 169 000 случая и над 6500 починали в 148 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".