Китайският учен Хе Джианкуи защитава генетичната промяна на бебета, говорейки на международна среща за генома в Хонг Конг, той обясни, че е горд от работата си и коментира за "една друга потенциална бременност" на генно променен ембрион в ранен етап, съобщава БиБиСи.

Твърденията не са проверени от независими учени все още, а много учени осъдиха информацията, като някои наричат идеята "чудовищна", тъй като тази дейност е забранена в повечето страни.

Южният университет за наука и технологии в Шенжен коментира, че не е запознат с изследователския проект на Хе и ще започне разследване. Стотици китайски учени се подписаха в писмо в социалните медии, осъждащо изследването, заявявайки, че са "решително" против него.

Китайски учен оповести създаването на първите ГМО бебета

Китайски учен оповести създаването на първите ГМО бебета

На конференция в Хонг Конг учени осъждат експериментите

В сряда проф. Хе обясни работата си, за първи път след първоначалните реакции. Той коментира, че близначките - познати като "Лулу" и "Нана" - са "родени нормални и здрави", добавяйки, че има планове за наблюдение на близнаците през следващите 18 години. Той обясни, че осем двойки с HIV-позитивни бащи и HIV-отрицателни майки са се записали доброволно за експеримента, а една двойка по-късно отпада.

Китайският професор обясни и че първоначално е финансирал сам експеримента, а изследването е подложено на научно списание за преглед, но не уточнява, кое. Начинът за редактиране на гените, който твърди, че е използвал, не е нов за научния свят и е открит през 2012 г.

Използват се "молекулярни ножици", за да се променя много специфична структура на ДНК или да се изрязва, да се заменя или да се променя. Редактирането на гени може потенциално да помогне за предотвратяване на наследствени заболявания, като изтрие или промени кодиране в ембрионите. Експертите продължават да се притесняват, че намесата в генома на ембриона, може да причини вреда не само на отделните индивиди, но и на бъдещите поколения, които наследяват същите тези промени.

Много страни, включително Великобритания, имат закони, които предотвратяват използването на редактиране на геноми в ембриони за асистирана репродукция при хора.

Учените могат да правят изследвания за генно редактиране на изхвърлени IVF ембриони, стига те веднага да бъдат унищожени и да не се използват за създаване на бебе - човек.