Проба от замразени пилешки крилца, внесени в южния китайски град Шенжен от Бразилия, е положително тествана за коронавирус, съобщи градското правителство в четвъртък, като изрази опасения, че замърсените хранителни пратки могат да причинят нови огнища, съобщава "Ройтерс".

Местните центрове за контрол на болести тестваха повърхностна проба, взета от пилешките крилца, като част от рутинните прегледи, проведени върху вноса на месо и морски дарове от юни, когато ново огнище в Пекин бе свързано с градски хранителен център на едро.

Откритието дойде след като следи от коронавирус, който причинява COVID-19, са открити върху опаковките на замразени скариди от Еквадор. Китай засилва проверките на пристанищата на фона на опасенията относно вноса на храни.

Здравните власти в Шенжен проследяват и тестват всички, които може да са в контакт с потенциално замърсени хранителни продукти, всички резултати са отрицателни, се казва в съобщението на града.

Бразилското посолство в Пекин не отговори на искане за коментар. "Трудно е да се каже на кой етап замразеното пиле се е заразило", заяви китайски представител на бразилски износител на месо.

Щабът за превенция и контрол на епидемиите в Шенжен заяви, че обществеността трябва да предприеме предпазни мерки за намаляване на рисковете от заразяване от вносно месо и морски дарове.

В допълнение към проверката на всички контейнери за месо и морски дарове, които влизат в големи пристанища през последните месеци, Китай от средата на юни спря внос на месо от различен произход, включително Бразилия.

Ли Фенгкин, който ръководи лаборатория по микробиология в Китайския национален център за оценка на риска и безопасност на храните, заяви пред репортери през юни, че възможността за замърсена замразена храна, причиняваща нови инфекции, не може да бъде изключена.

Вирусите могат да оцелеят до две години при температури от минус 20 градуса по Целзий, но учените твърдят, че засега няма категорични доказателства, че коронавирусът, който причинява COVID-19, може да се разпространи чрез замразена храна.

Откриха коронавирус по опаковки на замразени морски дарове в Китай

Откриха коронавирус по опаковки на замразени морски дарове в Китай

Пратката е внос, съхранявана хладилни складове и не е влизала на китайския пазар