Властите в Китай откриха новия коронавирус по опаковките замразена морска храна, пристигнала от пристанищния град Далиан, съобщава "Ройтерс". 

Вирусът е открит по външната опаковка на замразена морска храна, купена от три компании в Янтай, пристанищен град в източната провинция Шандонг.

Градската управа в Янтай заяви в изявление, че морските дарове са от вносна пратка, която каца в Далиан, но не казва откъде произхожда.

През юли митническите служители в Далиан, голямо пристанище в североизточната провинция Ляонин, намериха коронавирус по опаковката на замразени скариди, внесени от Еквадор, а Китай след това спря вноса от трима производители на скариди в Еквадор.

Част от морските дарове, закупени от трите янтайски компании, са били преработени за износ, а останалите са съхранявани в хладилни складове и не са влизали на пазара. На въпрос, дали някои от преработените морски дарове са изнесени, член на персонала в отдел за реакция на вируса на коронавирус в Янтай отказва да отговори и пренасочва "Ройтерс" към изявлението на градската управа на Янтай.

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил със стоките, е под карантина и е тестван отрицателно за коронавирус, се посочва и изявлението на властите.

Последното огнище на коронавирус в град Далиан е от края на юли, като първият случай работи в компания за преработка на морски дарове. До 9 август Далиан е отчел общо 92 случая.