Драматични "битки" на магнитни сили стоят в основата на слънчевите изригвания, показват данни от ново проучване на Обсерваторията за изследване на слънчевата динамика на NASA.

Обект на проучването е ролята на магнитната "топология" на Слънцето за изригванията, определящи космическата "метеорология" около нашата планета.

Екип, воден от изследователя Тахар Амари от центъра по теоретична физика в École Polytechnique в Palaiseau, е наблюдавал изригванията, представляващи мощни взривове от радиация и светлина.

Много от мощните изригвания биват последвани от коронарни изхвърляния на плазма - като огромни пукащи се мехури, бълващи слънчева материя и магнитно поле, но в някои случаи не става така. Засега не е съвсем ясно какво определя разликата между двете ситуации - това е нещо, което учените се надяват да изяснят.

През октомври 2014 г. е заснет район от слънчевата повърхност с много висока активност, където е наблюдавана най-голямата група от магнитни полета за последните два слънчеви цикъла. Там са "уловени" най-мощните изригвания - от клас Х.

На изображението апаратурата на NASA е заснела как магнитна "клетка" спира наблюдаваното слънчево изригване.