Климатичните изменения, търговията и миграцията се очаква да бъдат спорните точки по време на срещата на лидерите на държавите от Г-7 в Сицилия, съобщава АП.

Въпреки че Доналд Тръмп проведе двустранни срещи с всички лидери на шестте държави, това ще е първото събиране на седемте на една и съща маса, включително Тереза Мей и Еманюел Макрон. Форумът ще покаже нова динамика след година на световни политически сътресения и надигане на национализма.

Политиката за климата се очаква да бъде най-спорната тема на политическото събитие. Тръмп иска САЩ да се оттеглят от сделката от Париж за борба с климатичните промени. 

Очакванията са лесно да бъдат договорени мерки за борба с тероризма, особено след нападението в Манчестър в понеделник вечерта, при което загинаха 22-ма души. Но доверието между САЩ и Великобритания е разклатено, след като американски източници разкриха информация за атентата, което вбеси Лондон.

Тръмп заема различна позиция спрямо останалите също в областта на търговията и миграцията.

Американският лидер иска спиране на миграцията, докато останалите държави са категорично против изграждане на нови стени и прегради. 

Освен това държавният глава на САЩ многократно се обяви в защита на американските работни места и налагане на протекционистки мерки. 

По време на престоя си в Таормина американският лидер ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе. След участието си на работния обяд той ще се присъедини към Мелания Тръмп, за да присъстват на концерт. В края те ще вечерят с италианския президент Серджо Матарела.

В Г-7 участват САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания.

Като цяло Тръмп е далеч по-хладно посрещан в Европа в сравнение с визитата си в Близкия изток. С престоя си в Сицилия той ще завърши близо 10-дневен тур в Близкия изток и Европа.