Допълнителни 122 милиона души по света могат да бъдат тласнати към крайна бедност до 2030 година в резултат на климатичните промени. Това се предупреждава в нов доклад на ООН, цитиран от "Гардиън".

Климатичните промени са "голяма и растяща заплаха за продоволствието по света", се отбелязва в доклада, като се предупреждава, че може да нарасне световното население, живеещо в крайна бедност, между 35 и 122 милиона души до 2030 година. Най-сериозно може да бъде засегнатото селското стопанство в Субсахарска Африка.

Докладът "Състоянието на прехраната и селското стопанство 2016", публикуван от базираната в Рим Организация по прехрана и земеделие (FAO), призовава за "дълбоко преобразуване на селското стопанство и системите за прехрана", като половин милиард малки ферми да получат конкретна помощ.

В доклада, който е от 194 страници, са разглеждани бъдещи варианти за прехрана и селско стопанство при различни сценарии с климатични промени. Също така се разглеждат възможни отговори при "безпрецедентно двойно предизвикателство" - да се преборят с глада и бедността и да се стабилизират глобалните климатични промени.

При най-добрия сценарий бавните климатични промени ще позволят на фермерите да се адаптират чрез относително прости техники, най-малко в близко бъдеще. Но авторите на доклада предупреждават, че при осезаеми промени адаптирането би било невъзможно.

През септември 2015 година страните членки на ООН се съгласиха да се справят с крайната бедност и окончателно да се справят с глада до 2030 година като част от целите за устойчиво развитие.

През декември пък световните лидери се подписаха под споразумението от Париж за справяне с климатичните изменения.

В днешния доклад се призовава, че сега държавите трябва да приведат тези политически ангажименти в действие.