Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, основните кандидати за президент на САЩ, се срещнаха поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, което позволи на двамата да изразят външнополитическите си виждания преди първия президентски дебат, съобщава АП.

Клинтън се срещна в неделя вечерта с Нетаняху за по-малко от 30 минути в Манхатън, според представители от предизборния щаб на бившата първа дама. Срещата й се проведе след разговори между Тръмп и израелския премиер в жилището му в Trump Tower в неделя сутринта, разкриха израелски и от лагера на Тръмп представители.

Не бяха допуснати журналисти на двете срещи.

В съобщение от щаба на Клинтън отбелязаха, че двамата са провели „задълбочен разговор”. Клинтън е подчертала, че „силен и безопасен Израел е от жизнена важност за САЩ” и е потвърдила ангажимента на страната към еврейската държава.

Според щаба й бившият държавен секретар е подчертал подкрепата си за 10-годишната военна сделка между САЩ и Израел на стойност 38 милиарда долара. Те също са обсъдили Иран, конфликта в Сирия и други регионални предизвикателства, включително израелско-палестинският конфликт.

Тръмп и Нетаняху са обсъдили „нашироко” използваната от Израел ограда за опазване на границите. Подобна ограда Тръмп иска за границата с Мексико.

Милиардерът е обещал да признае Йерусалим за „неразделена” столица на Израел, ако бъде избран за президент на САЩ.

Срещите идват на фона на подготовката за първия президентски дебат, който ще се проведе 6 седмици преди вота на 8 ноември. Очаква се 75 милиона души да гледат дебата, който ще започне в 21 часа местно време (04,00 часа българско време).  Дебатът ще продължи около 90 минути.