Хилари Клинтън пристигна вчера вечерта в Пекин на последно посещение в рамките на обиколката й като държавен секретар. Посещението на Клинтън в Китай ще продължи три дни, съобщи АП.

Преди да отпътува за Пекин Клинтън обеща да не позволи проблема с човешките права да попречи на обсъжданията на световната икономическа криза, промените в климата и сигурността.

Клинтън заяви, че моментът е по-подходящ Китай и САЩ да потърсят начини за справяне с належащи проблеми като климатичните промени, вместо да дискутират старите си спорове за човешките права, включително отношението на Пекин към Тибет.

След пристигането си, по време на съвместна пресконференция с китайския външен министър Ян Цзечъ, Клинтън обяви, че президентът на САЩ Барак Обама би желал да се срещне с китайския си колега Ху Дзинтао в рамките на срещата на Г20 на 2 април в Лондон и двамата да проведат първата си двустранна среща.

„Много американски администрации и китайски правителства са разменяли мнения по тези правни проблеми и ние трябва да ги придвижим напред.
Но натискът ни по тези въпроси не може да влияе на глобалната икономическа криза, кризата с климатичните промени и кризата със сигурността", коментира Клинтън.

„Оценявам високо доверието на китайското правителство в американската финансова система. Мисля, че това доверие е напълно оправдано", заяви Клинтън по време на съвместна пресконференция с водещия китайски дипломат.

„Имаме всички основания да вярваме, че САЩ и Китай ще се възстановят и че заедно ще помогнем на възстановяването на света", коментира още Клинтън.

Разговорите между двамата ще са важна крачка за укрепването на двустранните взаимоотношения, заявиха днес по време на преговорите Клинтън и китайският министър на външните работи Ян Цзечъ.
В най-скоро време Ян Цзечъ ще посети САЩ за подготовка на срещата на двамата ръководители.

Американският държавен секретар заяви, че САЩ и Китай могат да помогнат на света да се възстанови от икономическата криза чрез съвместната си работа, като добави, че Вашингтон оценява доверието на Пекин по отношение на правителствения дълг на САЩ.