Предприемайки стъпки за полагане основата на президентството й, ако спечели президентските избори през ноември, кандидатът на демократите Хилари Клинтън привлече няколко ветерани от администрацията на държавния глава Барак Обама в екипа си, съобщава Ройтерс.

От кампанията на бившия държавен секретар заявиха, че Кен Саласар, бивш министър на вътрешните работи и сенатор от Колорадо, ще води екип от четирима съпредседатели, включително бившият съветник на Обама по национална сигурност Том Донилън  и Нийра Танден, бивш съветник на Обама, която в момента ръководи прогресивния Център за американски напредък.

Другите съпредседатели са бившият губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм и Маги Уилямс, директор на Института за политика към Харвард, допълва се в съобщението.

Според последните социологически проучвания Клинтън води убедително пред Доналд Тръмп.

Временните екипи ще назначават персонал и ще  помагат за разработване работната рамка на администрацията по време на периода между изборите и встъпването в длъжност през януари. Това ще позволи по-лесно прилагане на политическия дневен ред от новия президент.

През последните седмици елитът на републиканците се дистанцира от Тръмп заради провокативните му изказвания. Авторитетното издание „Уолстрийт джърнъл” излезе с материал на редакцията, в който се отбелязва, че милиардерът трябва да коригира кампанията си през следващите три седмици или да предаде щафетата на кандидата му за вицепрезидент Майк Пенс.