Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Исю Сугавара подаде оставка в петък заради скандал, свързан с подкупи за избиратели.

"Подадох писмо за подаване на оставка до министър-председателя Шинцо Абе. Днес работата на бюджетната комисия в парламента започва и работата му не трябва да се забавя поради обсъждане на моята ситуация", подчерта Исю Сугавара.

Японският премиер Шиндзо Абе вече каза пред репортери, че приема оставката на Сугавара и обяви, че новият ръководител на ведомството ще бъде ветеранът от управляващата Либерално-демократична партия (ЛДП) Хироши Каджияма, който в миналото е бил заместник-министър на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония.

По-рано този месец местна медия съобщи за корупционния скандал по време на предизборната кампания. Исю Сугавара прекара малко повече от месец на поста министър на икономиката на страната, заемайки този пост след мащабните промени в правителството, които премиерът Шиндзо Абе проведе в средата на септември.

Японският премиер Шиндзо Абе в петък се извини на японския народ за оставката на министъра на икономиката, търговията и промишлеността. Това стана преди заседанието на кабинета.