Повече от 9,4 милиона души имат право да гласуват на днешните местни избори в германската провинция Бавария, които могат да разклатят установения политически ред в южната провинция и да окажат влияние върху правителство на канцлера Ангела Меркел, информира ДПА.

Социологически проучвания от тази седмица показват, че Християнсоциалният съюз, който от десетилетия има абсолютно мнозинство в Бавария, ще получи само между 33 и 34% подкрепа. Втори са Зелените с около 18%.

Християнсоциалният съюз е баварският партньор на християндемократите на канцлера Ангела Меркел. Баварската партия е ръководена от федералния вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Твърдата позиция на Зеехофер за имиграцията бе близо да доведе до разпадане на консервативния алианс по-рано тази година, така че изборите днес се разглеждат като референдум за спорната роля на Зеехофер в националната политика.

Тази седмица Меркел отказа да коментира дали изборите могат да дестабилизират правителството, отбелязвайки, че нейният консервативен блок изпитва "трудни времена", но тя се надява Християнсоциалният съюз да постигне добър резултат.

Спадът на подкрепата за баварските консерватори се случва на фона на увеличената поддръжка за крайнодясната "Алтернатива за Германия", която според сондажите ще спечели между 10 и 14% от гласовете.

Според експерти обаче делът на гласовете за крайнодесните винаги е трудно да се прогнозира, защото анкетираните от социологическите агенции може и да не казват истината.

Друго проучване от тази седмица разкрива, че 53% от респондентите все още не са решили за кого да гласуват. Според изследователския институт GMS процентът на тези, които не са решили, е значително висок в сравнение с предишни седмици.

По-ниска подкрепа за консерваторите вероятно ще принуди Християнсоциалния съюз да търси коалиционен партньор за първи път. Макар че мнозинството баварци предпочитат баварските консерватори да се коалират със Зелените, баварският премиер Маркус Зьодер изключи подобен сценарий.

Избирателните секции ще останат отворени до 18,00 часа местно време и първите резултати се очакват малко след това.

В баварския парламент има 180 места. Прагът за влизане в законодателния орган е минимум 5%. Всички на възраст над 18 г. могат да гласуват.