Новият десен премиер на Полша Матеуш Моравецки направи ключови рокади в кабинета си в опит да подобри отношенията с партньорите в Европейския съюз, информират АФП и руски агенции.

Министър-председателят уволни военния министър Антони Мачеревич, външния министър Витолд Вашчиковски и министъра на околната среда Ян Шишко.

Полша скочи на Брюксел, мерките му били политически и незаслужени

Полша скочи на Брюксел, мерките му били политически и незаслужени

Остро напрежение в ЕС редиците

Моравецки е предал съответните решения на президента Анджей Дуда, който на церемония във Варшава обяви промените. Вашчиковски и Мачеревич не присъстваха на събитието, тъй като напуснаха президентския дворец няколко минути преди да започне.

Вашчиковски е заменен от бившия заместник-министър на външните работи Яцек Чапутович, докато Мачeревич е заменен от бившия вътрешен министър Мариуш Блашчак. Вътрешното ведомство сега се поема от заместник-председателя на парламента Йоахим Брудзински.

ЕС предприе безпрецедентни действия срещу Полша
Обновена

ЕС предприе безпрецедентни действия срещу Полша

Брюксел може да отнеме правото на глас на Варшава

В края на 2017 г. премиерът на Полша Беата Шидло изненадващо подаде оставка на фона на редица спорове между Европейския съюз и управляващата евроскептична полска партия "Право и справедливост". Брюксел предупреди Варшава, че може да й отнеме правото на глас в Съвета на ЕС, ако не промени подетите реформи в съдебната система, не прекрати сечта в стара гора и приеме мигранти според квотното разпределение в съюза.

Тази вечер Моравецки ще проведе разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.