Първата жена кметица на Амстердам обмисля да затвори известния квартал с червените фенери заради условията, при които работят жреците на любовта, пише "Гардиън".

Фемке Халсема, бивш лидер на Зелената партия в Холандия, която пое управлението на Амстердам през миналата година, коментира, че градът "трябва да се осмели да мисли за квартала с червените фенери без проституция".

Амстердам забранява колите и моторите на бензин и дизел от 2030-а

Амстердам забранява колите и моторите на бензин и дизел от 2030-а

Борят се със замърсяването на въздуха

Кметът иска да се засили борбата с трафика на хора и намаляване на броя на туристите по тесните улици покрай каналите в някои части на града.

"Тези цели не подлежат на преговори", каза Халсема пред градския вестник Het Parool и разказа, че преди много време моряците са отивали в квартала след месеци в морето, за да се позабавляват с холандски жени, но сега ситуацията е различна, тъй като предимно има чужденки, които не знаят как са попаднали там.

В най-красивата и стара част на града ни има трафик на хора, добави кметът. Според нея жените зад 330-те прозорци в известния квартал са се превърнали в още една атракция, която привлича туристите.

Амстердам за първи в историята си избра жена за кмет

Амстердам за първи в историята си избра жена за кмет

Бившият политически лидер Фемке Халсема ще поеме управлението

"Освен трафика на хора, трябва да се намалят измамите и прането на пари, и трето, искам по-малко неудобство за жителите и търговците. Трябва да бъде по-тихо, по-чисто и по-приятно за живеене отсега", обясни тя намерението си.

Освен затваряне на квартала с червените фенери, други възможни варианти са забрана на прозорците на бордеите, но в същото време се позволи на проститутките да продължат дейността си, преместване на някои от прозорците и други мерки.

Въпросът ще бъде обсъден на дебата, планиран за следващата седмица. По-късно през лятото ще бъде взето решение за намаляване на вариантите до два, разглеждани от съвета.

Зелените държат 10 от 45-те места в съвета, но партията си осигури подкрепата на D66 и социалистите за преместване на проститутките от центъра на града.

Халсема отказа да съобщи кои политики подкрепя. Тя поясни, че не оспорват правото на жените да работят като проститутки в Амстердам.