Властите във Вашингтон искат от федералното правителство на САЩ да отмени всички разрешителни за провеждане на различни протести и демонстрации в центъра на американската столица до 25 януари. Това съобщи в понеделник на пресконференция кметът на Вашингтон Мюриел Баузър, цитиран от ТАСС.

"Моля министъра на вътрешните работи (държавния секретар на САЩ Дейвид Бернхард) да отмени всички разрешителни за публични събирания в окръг Колумбия и да откаже да издаде нови такива разрешителни между 11 и 24 януари включително".

Искането се обяснява с факта, че централният булевард Вашингтон и разположените на него и в близост мемориали и паркове са под юрисдикцията на федералните власти. Планирано за 20 януари, встъпването в длъжност на следващия президент на САЩ Джо Байдън ще се състои на стъпалата на Конгреса на САЩ, който се намира на тази територия.

Освен това Баузър отбелязва, че е поискала от федералното правителство да предоставя ежедневни брифинги за ситуацията със сигурността във Вашингтон преди инаугурацията на Байдън. "Помолих главния прокурор да възложи на Федералното бюро за разследвания (ФБР) да предоставя ежедневни брифинги и оценки за заплахите", коментира кметът.

ФБР е част от Министерството на правосъдието на САЩ, а Джефри Роузън е временно изпълняващ длъжността генерален прокурор на САЩ.

Байдън: Хубаво е, че Тръмп няма да присъства на инагурацията, той е срам за страната

Байдън: Хубаво е, че Тръмп няма да присъства на инагурацията, той е срам за страната

Радостен е, че Майк Пенс ще присъства...