Избраният президент на САЩ Джо Байдън заяви днес, че решението на президента Доналд Тръмп да не присъства на инагурацията му е едно от малкото неща, за които двамата са в съгласие, предаде CNN.

"Хубаво е, че той няма да се появи", отбеляза Байдън на пресконференция в Уилмингтън, Делауеър, след като представи номинациите за бъдещия си кабинет.

"Той надмина дори най-лошите ми представи за него. Той беше срам за страната, посрами ни пред света. Не е достоен да заема този пост." - каза още избраният президент.

Тръмп потвърждава - няма да присъства на инаугурацията на Байдън

Тръмп потвърждава - няма да присъства на инаугурацията на Байдън

Вицепрезидентът Майк Пенс планира да присъства

Той обаче посочи, че е радостен, че вицепрезидентът Майк Пенс ще присъства при встъпването му в длъжност.

"Той е добре дошъл. Мисля, че е важно, доколкото е възможно, да се придържаме към историческите прецеденти за предаването на властта. И така, Майк, вицепрезидентът, е добре дошъл. За нас ще бъде чест той да присъства и да продължим напред с прехода (между двете администрации - б.р.)."

Камарата на представителите очаква импийчмънт на Тръмп до 6-7 дни
Обновена

Камарата на представителите очаква импийчмънт на Тръмп до 6-7 дни

А сенатор републиканец вярва, "че президентът е пренебрегнал своята клетва"

Междувременно в Камарата на представителите се подготвят текстове за за импийчмънт на Доналд Тръмп, които се очаква да бъдат представени още в понеделник.

Избраният президент не коментира дали Конгресът трябва да отстрани Тръмп от поста заради действията му, довели до нападението на негови привърженици срещу Капитолия на 6 януари.

Байдън посочи, че той и избраният вицепрезидент Камала Харис са се концентрирали върху подготовката на своя дневен ред за борба с коронавирусната пандемия и укрепване на икономиката.

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа срещу 232

Избраният президент посочи, че несъмнено би искал Тръмп, когото нарече "един от най-некомпетентните президенти в историята на Съединените американски щати", да напусне офиса колкото може по-скоро.

По думите му, ако на Тръмп му оставаха няколко месеца до края на мандата, би настоявал за импийчмънт. В сегашната ситуация той смята, че най-бързият начин това да стане, е "да положим клетва на 20 януари". "Какво ще стане преди или след това е решение на Конгреса. Ще си вършим работата, а Конгресът може да реши как да продължи със своята." - добави Байдън.

Той специално отбеляза ролята на лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл и на сенатора от Юта Мит Ромни при утвърждаването на решението на Електоралната колегия за избора на президент - последната процедурна стъпка, с която победата на Джо Байдън и Камала Харис беше сертифицирана от законодателите. Същевременно избраният президент посочи, че тези, които са е опитали да отменят изборните резултати, "трябва да се срамуват от себе си".

NYT: Конгресът трябва да започне импийчмънт срещу Тръмп, отново

NYT: Конгресът трябва да започне импийчмънт срещу Тръмп, отново

С поведението си застрашава демокрацията...