Представителят на мнозинството в камарата на представители в конгреса на САЩ, Джеймс Клибърн, заяви в петък, че камарата може да импийчне президента Доналд Тръмп през следващите шест или седем дни

По-рано днес помощник-председателят на Камарата Катрин Кларк заяви, че демократите са готови да проведат гласуване за импийчмънт на Тръмп, ако вицепрезидентът Майк Пенс не се позове на 25-ата поправка за отстраняване на президента от длъжност.

"Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от длъжност и ние ще продължим с всеки инструмент, който трябва да гарантираме, че това ще се случи, за да защитим нашата демокрация", заяви Кларк.

Клайбърн обаче заяви, че Тръмп трябва да бъде отстранен независимо от решението на Пенс. Преди това медиите съобщаваха, че Пенс не подкрепя позоваването на 25-ата поправка.

Към момента един сенатор републиканец,  Бен Сасе заяви в петък, че е готов да разгледа опции за импийчмънт срещу републиканеца Тръмп. "Ако в камарата се съберат и има процес, определено ще обмисля какво биха могли да направят, защото, както ви казах, вярвам, че президентът е пренебрегнал своята клетва", каза той пред CBS News.

По-рано и председателят на конгреса Нанси Пелоси призова за отстраняването на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп от длъжност преди края на мандата му на 20 януари.

NYT: Пенс не подкрепя свалянето на Тръмп от власт

NYT: Пенс не подкрепя свалянето на Тръмп от власт

Напрежение между Капитолия и Белия дом