Американският вицепрезидент Майкъл Пенс не подкрепя призивите за отстраняване на действащия американски президент Доналд Тръмп от власт въз основа на разпоредбите на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс" ( The New York Times).

Пенс не е съгласен с депутатите в Конгреса на САЩ, които изискват вицепрезидентът да действа като държавен глава вместо Тръмп. Според вестника редица членове на кабинета също не смятат за подходящо смяната на караула дни преди 20 януари, когато клетва ще положи Джо Байдън.

Пелоси поиска отстраняване на Тръмп

Пелоси поиска отстраняване на Тръмп

Обмисля се прилагането на 25-та поправка в конституцията или импийчмънт

Business Insider цитира републикански източник. "Това няма да се случи", каза той, позовавайки се на възможността Пенс да поеме правомощията на държавния глава.

Според 25-та поправка вицепрезидентът заема поста държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия заради неспособност. Освен това поправката определя процедурата за установяване на временната неработоспособност на американския президент, при която вицепрезидентът започва да действа като шеф на Белия дом.

Прецедент: Тръмп мислел сам себе си да помилва

Прецедент: Тръмп мислел сам себе си да помилва

В момента има правни неясноти

Редица депутати от Демократическата партия настояват Тръмп да бъде отстранен от власт въз основа на тази поправка. Някои републиканци също са отправяли подобни призиви.

Призивите за отстраняването на Тръмп се засилиха, след като демонстранти щурмуваха в сряда Капитолия.