Председателят на конгреса Нанси Пелоси призова за отстраняването на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп от длъжност преди края на мандата му на 20 януари тази година. Това съобщи "Ройтерс".

Пелоси обвини Тръмп в "подривна дейност", поради което той трябва да бъде отстранен от длъжност в съответствие с 25-та поправка на Конституцията на САЩ относно невъзможността на държавния глава да изпълнява задълженията си.

Борис Джонсън скастри Тръмп за подстрекаването на тълпата да щурмува Капитолия

Борис Джонсън скастри Тръмп за подстрекаването на тълпата да щурмува Капитолия

Както и за поставянето под съмнение на свободните и честните избори

Лекторът Нанси Пелоси заяви в четвъртък, че Камарата ще поиска процедура за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, ако вицепрезидентът Майк Пенс не се позове на 25-ата поправка за незабавното му отстраняване от длъжност.

Според Пелоси поведението на Тръмп във връзка с вчерашните бунтове в Капитолия на САЩ се равнява на "крамолен акт" и представлява "нападение над нашата демокрация". "Намираме се на много трудно място в страната си, докато Доналд Тръмп е на поста си", подчерта тя.

Facebook блокира профила на Тръмп до края на мандата му

Facebook блокира профила на Тръмп до края на мандата му

"Докато мирният преход на властта завърши"

"Най-добрият път би бил вицепрезидентът да осъзнае опасността от президентството на Доналд Тръмп" и да се позове на 25-ия, каза Пелоси и добави, че очаква "няма да отнеме много време, за да получи отговор от Пенс" по въпроса. Накрая говорителят каза пред репортери, че може да се наложи преглед на президентската инаугурация на Джо Байдън, тъй като тя "не вярва" на Тръмп.

На 6 януари поддръжници на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в сградата на американския конгрес, прекъсвайки сесията, която трябваше да одобри резултатите от последните президентски избори.

Съветници на Тръмп: Той беше "психически недостъпен" при щурма срещу Конгреса на САЩ

Съветници на Тръмп: Той беше "психически недостъпен" при щурма срещу Конгреса на САЩ

Избягвали го като "чума"

При протестите във Вашингтон бяха убити четирима души. Освен това CNN съобщи за поне 20 задържани протестиращи. Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър дори нареди въвеждането на вечерен час.