Този път 45-ият американски президент трябва да понесе законовите последици от действията си - страната не може да рискува той отново да стане президент, пишат в "New York Times" наблюдателите Нийл К. Катиъл и Сам Копелмън:

Появата на аудиозаписа, на който президентът Доналд Тръмп оказва натиск върху държавния секретар на Джорджия да отмени изборните резултати, е болезнен момент в историята на американската демокрация. И въпреки че му остават броени дни на поста, единствената уместна реакция е процедура по импийчмънт. Отново.

Независимо дали го признава или не, Тръмп напуска Белия дом на 20 януари, но все още нищо не го спира да се кандидатира за поста през 2024 г. Това е ужасна перспектива - през последните два месеца той се опита, злоупотребявайки с президентската власт, за да открадне още един мандат. Така той застраши една от най-важните американски традиции - мирното предаване на властта.

За щастие, основателите на страната ни за предвидили, че може да се сблъскаме с момент като днешния. Затова в Член 1, Раздел 3 на американската конституция Конгресът е овластен не само да отстрани президента, но също и да го лиши от възможността да заема изборна длъжност в бъдеще. Поведението на Тръмп през последните два месеца не оставя на законодателите друг избор, освен да приложат този текст. Процедурата по импийчмънт ще отнеме много повече време от дните, които остават до края на мандата му. Но ще си струва.

Тръмп обещава "адска битка" за президентския пост

Тръмп обещава "адска битка" за президентския пост

Ако демократите "завземат" Сената и Белия дом

От момента, в който изборните резултати показаха победа за Джо Байдън на президентските избори, Тръмп ожесточено се опитва да подклажда съмнения в легитимността на вота, въпреки че много федерални и щатски съдилища отхвърлиха исковете му - направиха го включително и съдии, назначени от самия него. Съобщава се, че се е опитвал да използва военните, за да остане на власт.

Съвсем наскоро при телефонен разговор с държавния секретар на щата Джорджия - Бред Рафенспъргър, той казва: "Искам да намерите 11 780 гласа, с един повече от наличните." (Които има Джо Байдън - б. р.) И добавя: "Ние победихме в този щат." - въпреки че не е така. При демокрацията не се търсят гласове, гласовете се броят. Най-поразителното е, че Тръмп заплашва длъжностни лица от Джорджия със съдебно преследване, ако не се съобразят с исканията му - за тях ще е "голям риск", ако числата от преброяването останат непроменени.

Такива заплахи може би изглеждат познати, защото подобна злоупотреба с власт доведе до процедура по импийчмънт срещу Тръмп само преди година. Сенаторът от Мейн Сюзън Колинс обясни решението си да гласува за оправдаването му, като заяви, че според нея той е научил "доста голям урок". Но е ясно, че Тръмп е научил друг урок - че е над закона.

"Президент, който смята, че е неуязвим от импийчмънт, няма да пести никакви средства и усилия, за да бъде преизбран." - предвижда Уилям Дейви от Северна Каролина още през 1787 г., в дискусия за президентския пост по време на Конституционния конвент във Филаделфия.

Тръмп оказвал натиск върху избирателните власти в Джорджия

Тръмп оказвал натиск върху избирателните власти в Джорджия

Според изтекъл запис в медиите

Дойде време Конгресът веднъж завинаги да сложи край на това. Никой не иска да хвърли страната в смута на нов импийчмънт. Но и не можем да си позволим да не го направим - по няколко причини.

Първо, трябва да създадем прецедент, че президент, който се опитва да бъде преизбран чрез измама, ще понесе отговорност за това. Разбира се, опитът може да е неуспешен, но и неуспешният преврат би трябвало да е достатъчно тревожен факт. И кой може да гарантира, че в бъдеще няма да има избори с по-близки резултати, с по-компетентен авторитарен кандидат, чиято партия има контрол в Камарата на представителите? Трябва да сме сигурни, че Конгресът гарантира, че президентите не могат чрез сила да си осигурят преизбиране.

Също така трябва да създадем прецедент, че и в края на мандата си президентът може да бъде привлечен под отговорност. Действащият президент, да речем, може да заплаши Иран с ядрено оръжие, ако Избирателната колегия не застане на негова страна - в такъв случай бихме искали да имаме механизъм, чрез който да го отстраним от длъжност. В американската конституция импийчмънтът е такъв механизъм, но той е безполезен, ако не го използваме.

На трето място, не можем да рискуваме Тръмп отново да стане президент или дори да се кандидатира с шанс да спечели. Това не е въпрос на идеология. То е продиктувано от факта, че американската система може да не успее да понесе връщането на този незачитащ законите човек на най-високия пост в държавата. Кой знае какво би направил той при втори мандат, окуражен от нашата неспособност да го държим отговорен за злоупотребата с власт при първия му мандат? Ще са необходими поколения, за да преодолеем щетите, нанесени върху институциите ни по време на четирите години от управлението му. Нашата демокрация може да не е в състояние да понесе още четири години.

Камала Харис обвини Тръмп в злоупотреба с власт

Камала Харис обвини Тръмп в злоупотреба с власт

След разкритията за натиск върху щатските власти в Джорджия

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл имаше последна възможност да защити Тръмп - несъмнено защото се опасяваше какво би могло да се разкрие в този процес. Но е възможно вече да не може да го направи. От една страна, Тръмп скоро няма да има силата на президентската власт да прави услуги и да наказва враговете си. От друга страна, съставът на Сената ще бъде различен. Демократите вече обърнаха резултата в Аризона и Колорадо. Републиканците, които гласуваха да го оправдаят, като Пат Тумей от Пенсилвания, показаха признаци, че най-накрая са готови да му се противопоставят.

Избирателите в Джорджия решават кой ще ги представлява в Сената. Предпочитаните от Тръмп сенатори Кели Льофлер и Дейвид Пердю несъмнено биха се опитали да блокират разследването на неговите престъпления. Но ако тези сенатори загубят местата си, Сенатът може да проведе пълно и солидно разследване, начело с Чък Шумър като лидер на мнозинството.

През 2008 г. млад член на правната комисия каза: "Извършването на престъпления и провинения по високите етажи зависи от това дали лицето, което служи като президент на Съединените щати, поставя собствените си интереси, личните си интереси преди обществената си мисия." Името на този конгресмен беше Майк Пенс - и той беше абсолютно прав.

Ние трябва да подведем под отговорност президента Тръмп и да се уверим, че той никога повече няма да нарича Белия дом свой дом.