Северна Корея официално обяви, че блокира Facebook, YouTube, Twitter и южнокорейски сайтове заради страх от разпространение на онлайн информация, съобщава АП.

Много малко севернокорейци имат достъп до интернет. Но преди чужденците можеха да сърфират почти без никакви ограничения, макар че най-вероятно действията им са били следени.

Новите мерки ще затруднят чужденците и други да пускат информация за страната в чужбина в реално време и допълнително ще се ограничи интернет достъпът  на севернокорейците до информация за тяхната страна.

Правителството на КНДР подчерта, че YouTube, Facebook, Twitter, Voice of America и южнокорейски сайтове ще бъдат блокирани за „определен период от време”. Също така се блокират сайтове за хазарт и порнография.

Facebook и Twitter неофициално са блокирани от месеци.

Новите ограничения са подобни като налаганата в Китай интернет цензура, която като цяло позволява по-голям достъп, но се поддържа стриктна забрана върху сайтове, които Пекин смята за политически чувствителни или социално вредящи.

Изчислено е, че повече от 2 милиона севернокорейци използват мобилни телефони, но малък процент от тях имат достъп до интернет, който е ограничен до правителствени лица, техници и други, които имат специално разрешение.

През 2013 година Северна Корея позволи на чужденците в страната да използват 3G на телефоните.