Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви по време на новогодишното си обръщение, че е готов за война, ако бъде провокирана от чуждестранна „инвазия” , цитиран от американски медии.

В речта си, която е четвъртата от поемането на управлението на страната през 2011 година, Ким говори за нуждата от увеличаване на „политическата и военна мощ” на страната „по всякакъв начин”, според разпространената от държавната медия на КНДР информация.

2015 година беше година на гигантска борба, включваща значителни събития и открити успехи, година на победа и слава, която демонстрира достойнството и силата на социалистическа Корея, отбеляза комунистическият „вожд” в 30-минутно телевизионно обръщение.

Снимка 214289

Източник: архив ЕПА

Ще продължим да работим търпеливо за постигане на мир на Корейския полуостров и регионална стабилност. Но ако чуждестранни сили предприемат инвазия и провокатори се опитат да ни докоснат леко, ние няма да простим и ще отговорим безмилостно със свещена война на справедливостта, закани се лидерът на КНДР.

Той обаче изтъкна, че е открит за разговори с Южна Корея за подобряване на отношенията.

Готови сме да проведем разговори по открит начин с всеки, който иска мир и обединение. Южна Корея трябва да уважава духа на сключеното между двете Кореи споразумение през август. Сеул трябва да се разграничава от действия, които вредят на помирителното настроение, продължи Ким Чен-ун.

През лятото на 2015 година двете държави постигнаха споразумение за намаляване на напрежение, но преговорите на високо ниво през изминалия месец завършиха без конкретна сделка.

В реч по случай 70-годишнината от основаването на управляващата комунистическа Корейска работническа партия Ким предупреди, че е готов да поведе война срещу САЩ, ако е необходимо.