Северна Корея може би се готви да проведе изпитание на водородна бомба на ядрената площадка Punggye-ri, обявиха от южнокорейското военно звено, отговорно за ядрената отбрана на страната, цитирано от „Йонхап”.

В доклад на южнокорейското Командване за химическа, биологическа и радиологична отбрана се отбелязва, че Северна Корея вече е положила основата за създаване на водородни бомби и може би вече е произвела тритий – радиоактивен изотоп, необходим за създаване на по-модерни ядрени оръжия.

Не можем да изключим възможността, че изкопните работи по нов тунел на площадката Punggye-ri може да са свързани с изпитание на водородни бомби, поясняват от командването, което е под прекия контрол на военното министерство.

Като се вземат под внимание изследванията на КНДР в областта на ядрените технологии, историята на подземните и ракетни тестове и изминалото време от началото на нейното ядрено развитие, Северна Корея има основните за водородни бомби, допълва се още.

До момента комунистическата държава е провела три ядрени теста, 2006, 2009 и 2013 година. Всичките са извършени в Punggye-ri.

Миналата седмица американският изследователски институт 38 North разкри, че нови сателитни изображения с висока резолюция показват, че Северна Корея изгражда нов тунел в обекта.

През октомври 2015 година националното разузнаване на Сеул докладва пред депутати, че Пхенян подготвя четвърти ядрен тест.

Северна Корея има водородна бомба, обяви вождът Ким Чен-ун

Северна Корея има водородна бомба, обяви вождът Ким Чен-ун

Били готови да я използват

Миналият месец лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви, че страната е създала водородна бомба, макар че това се приема със скептицизъм от международни експерти.