След решителната победа на парламентарните избори японският премиер Шиндзо Абе обеща да изведе страната от двете национални кризи: военната заплаха от страна на КНДР и застаряващото и намаляващо население, информира АП.

Японските медии информираха, че Либералдемократическата партия на премиера Абе и малък коалиционен партньор, заедно са си осигурили най-малко 312 места в долната камара на парламента. Общо тя има 465 места, а бариерата за мнозинство от две трети е 310 места.

Шиндзо Абе печели изборите в Япония

Шиндзо Абе печели изборите в Япония

Получават 312 места в долната камара

Абе заяви на пресконференция, че е ангажиран да защити просперитета и мира на японския народ при всяка заплаха, включително и отвличането на японски граждани от КНДР.

Ще се стремя към решителна и силна дипломация за справяне с ракетния и ядрен въпрос на КНДР, както и с отвличанията, а също така ще окажа допълнителен натиск, за да променят политиката си, обеща той.

Според него резултатът от вота показва "силна подкрепа". Той благодари на хората, които са подкрепили стабилност и неговите правителствени политики.

Шиндзо Абе също обеща приемане на голям пакет от мерки до края на годината за справяне с демографските предизвикателства, включително инвестиции в образование, подобряване на продуктивността и реформа в пенсионната система.