Министерството на спорта на Северна Корея съобщи, че страната няма да участва на Олимпийските игри в Токио тази година, за да предпази спортистите от пандемията от коронавирус, пише "Гардиън".

Решението е взето на среща на Севернокорейския олимпийски комитет, на която е участвал и спортният министър. От ведомството поясняват, че срещата се е провела на 25 март.

Шефът на Олимпиадата в Токио хвърли оставка заради сексистки коментари

Шефът на Олимпиадата в Токио хвърли оставка заради сексистки коментари

Той е бивш премиер на Япония

"Комитетът реши да не участва на 32-ите Олимпийски игри, за да предпази спортистите от световната здравна криза, причинена от коронавируса", се казва в съобщението.

Министерството също е обсъдило начини за развиване на технологиите в професионалния спорт, печелене на медали на международни състезания и насърчаване на спорта през следващите 5 г.

КНДР наложи една от най-строгите карантини в света, въпреки че правителството отрича да има случаи на коронавирус в страната. Според анализатори мерките позволяват на правителството да увеличи контрола над всекидневния живот до нива, подобни като през годините на глад през 90-те г. на миналия век.

По-рано японският премиер Йошихиде Суга коментира, че очаква да покани президента на САЩ Джо Байдън на Олимпиадата и е готов да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун или влиятелната му сестра Ким Йо-чен, ако присъстват на Игрите. Суга обаче не каза дали ще ги покани.

Олимпиадата в Токио май ще се проведе през месец юли 2021 година

Олимпиадата в Токио май ще се проведе през месец юли 2021 година

Предстоят датите да бъдат договорени с МОК

Министерството по въпросите на обединението на Република Корея изрази съжаление, че КНДР е решила да не участва на игрите, тъй като Сеул се надяваше Олимпиадата да открие възможност за диалог с Пхенян.

Министърът на Олимпийските игри Тамайо Марукава заяви, че все още се потвърждават подробностите и не може да коментира решението на КНДР.

Северна Корея изпрати 22 спортисти на Зимните олимпийски игри 2018 в Южна Корея, както и представители на правителството, артисти, журналисти и други като част от 230-членна група. Групата бе водена от Ким Йо-чен, което помогна за иницииране на дипломация с Южна Корея и САЩ.

Олимпиадата е изключително непопулярна в Япония, като 80% от японците искат Игрите да бъдат отменени или отложени отново. Игрите трябваше да бъдат проведени през 2020 г., но бяха отложени заради пандемията. Японското правителство обяви, че те ще се проведат тази година без публика.