Шефът на Олимпийските игри в Токио 2020 Йоширо Мори подаде оставка и отново се извини за сексистките си коментари, които предизвикаха недоволство в световен мащаб, оставяйки отложената Олимпиада да търси шеф пет месеца преди началото, съобщава "Ройтерс".

"Неуместните ми коментари създадоха големи проблеми. Съжалявам", отбеляза 83-годишният Мори на заседание на олимпийския организационен комитет.

Той настоя, че най-важното сега е успехът на Олимпийските игри в Токио.

Русия изхвърлена от Олимпийските игри в Токио и Мондиал 2022 в Катар

Русия изхвърлена от Олимпийските игри в Токио и Мондиал 2022 в Катар

КАС намали забраната на две години

Оставката му само месеци преди началото на отложените летни игри ще подкопае допълнително доверието в способността на организаторите да организират успешно събитието по време на пандемията от коронавирус.

Мори, бивш японски премиер, предизвика фурор, когато по време на заседание на Олимпийския комитет по-рано този месец отбеляза, че жените говорят твърде много.

След световен протест за уволнението му, той се извини за коментарите си, но отказа да се оттегли.

Вчера Мори поиска от кмета на олимпийското село, 84-годишния Сабуро Кавабучи, да го наследи на поста, но от днешната публичната критика към ръчно избрания му наследник, друг възрастен мъж, накара Кавабучи да откаже работата.

Половината жители на Токио не искат Олимпиада през 2021 г.

Половината жители на Токио не искат Олимпиада през 2021 г.

27,7% искат дори да бъдат отменени

Местната телевизия Fuji News Network съобщи, че правителството ще се опита да блокира номинацията на Кавабучи.

"Не можем да създадем впечатление, че нещата са се променили, освен ако не инсталираме жена или не видим смяна на поколенията", цитира телевизията правителствен източник.

Полемиката, предизвикана от Мори, нанесе "сериозна щета на репутацията" на Олимпийските игри в Токио, подчерта източник, участващ в организацията на олимпийските игри.

Източникът, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса, е казал, че много служители искат жена да замени Мори.

Местните медии отбелязаха, че министърът на Олимпийските игри Сейко Хашимото, жена, която е представлявала Япония както на летните, така и на зимните олимпийски игри, се разглежда като възможен кандидат.

Премиерът Йошихиде Суга беше попитал Мори дали има по-млад или жена кандидат да заеме мястото му, но Мори препоръчал Кавабучи, каза Кавабучи.

Кацунобу Като, говорител на правителството, заяви, че не бил запознат с разговора на Суга с Мори.