Забраната на Русия за всички големи спортни събития след допинг скандала беше намалена на две години от Спортния арбитражен съд (КАС), съобщиха световните информационни агенции.

Забраната все пак не позволява на Русия да участва на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, които трябва да се проведат следващата година, както и на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Първоначално Русия получи 4-годишна забрана от Световната антидопингова агенция УАДА.

КАС определи, че намаляването на забраната не трябва да се разглежда "като някакво утвърждаване" на поведението на Русия.

Наказанието за допинг аферата на Русия – заслужено но недостатъчно

Наказанието за допинг аферата на Русия – заслужено но недостатъчно

След първото наказание Русия продължи да лъже…

Забраната ще продължи до 16 декември 2022 г., което означава, че Русия също така има забрана да се състезава на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г.

На Русия ще бъде разрешено да играе на отложеното Евро 2020 през следващата година, тъй като управителният орган на европейския футбол УЕФА не е определен като "организация на големи събития" по отношение на решенията за антидопингови нарушения.

УАДА обяви, че руската антидопингова агенция (РУСАДА) не отговаря на изискванията заради манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 г.

Медведев призна за проблем с допинга в руския спорт

Медведев призна за проблем с допинга в руския спорт

"Това не може да бъде отречено"

На Русия беше казано да предаде данни на УАДА като условие за спорното ѝ възстановяване през 2018 г. след тригодишно отстраняване заради големия ѝ допинг скандал, подкрепян от държавата.

"Панелът наложи последици, за да отрази естеството и сериозността на неспазването и да гарантира, че честността на спорта срещу бича на допинга се запазва", изтъква КАС.

"Той разгледа въпросите на пропорционалността и по-специално необходимостта от осъществяване на културни промени и насърчаване на следващото поколение руски спортисти да участват в чист международен спорт", допълват от Спортния арбитражен съд.

Русия също така губи правото си да бъде домакин на международни събития през същия период.

Русия е укрила най-малко 100 хиляди допинг проби

Русия е укрила най-малко 100 хиляди допинг проби

WADA наруши собствената си процедура, правейки отсрочка на руската страна…

Когато УАДА обяви санкцията си през декември миналата година, тогавашният руски премиер Дмитрий Медведев настоя, че забраната била част от "хронична антируска истерия".

Спортистите, които могат да докажат, че не са опетнени от допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален флаг.

Общо 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг на Зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьончан.

Русия е със забрана да се състезава като страна в леката атлетика от 2015 г. насам.

Разкрилият допинговата програма на  Русия опитал да се самоубие

Разкрилият допинговата програма на Русия опитал да се самоубие

В апартамента си във Вашингтон

Адвокатът на руския разобличител и бивш ръководител на московска лаборатория Григорий Родченков, чиито доказателства бяха ключови за отстраняването на Русия, заяви, че решението на КАС било "безсмислено и незаслужено".

"КАС намали наполовина забраната, като позволи на руските спортисти да участват в международни спортни събития така или иначе, и всъщност поддържа вече ограничена забрана само номинално", каза адвокатът на Родченков Джим Уолдън.