Известният информатор на Световната антидопингова агенция (WADA) Григорий Родченков е направил опит за самоубийство в апартамента си във Вашингтон, твърдят руските медии.

Източник на информацията е Александър Йонов, който е вицепрезидент на руското подразделение на Международния комитет по правата на човека.

Йонов уточнил, че негови колеги в комитета от САЩ са го информирали за опита за самоубийство на Родченков. Според Йонов тези данни са били внимателно скрити от американските специални служби.

Путин лично разпоредил държавната допинг програма на Русия

Путин лично разпоредил държавната допинг програма на Русия

Това твърди Григорий Родченков

Според наличната информация инцидентът е станал на 19 юни. След като опитал да се самоубие, Родченков е бил хоспитализиран в психо-неврологична клиника във Вашингтон.

Йонов твърди, че Родченков сега може да бъде изложен на голям натиск от ФБР и американските власти, които биха могли да са причина за инцидента.

Руското правителство пряко подпомагало спортистите да вземат допинг

Руското правителство пряко подпомагало спортистите да вземат допинг

Това става ясно от доклад на независима комисия

Руснакът Григорий Родченков, който разкри подкрепяната от държавата програма за допингиране на руските спортисти, твърди, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил заговора.

"Разбира се, че всичко това дойде от върха, от президента", разкри Родченков, допълвайки: "Защото само президентът може да задейства контраразузнавателната спецслужба ФСБ за такава специална задача."

Родченков е бивш директор на антидопинговата лаборатория в Москва, който избяга в САЩ през 2016 г., изтъквайки, че се страхува за живота си след внезапната смърт на двама високопоставени служители от руската антидопингова агенция.

На Русия ѝ беше забранено да участва на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, както и на Параолимпийските игри.

Родченков също така заяви, че е убеден, че Путин е бил информиран за всички подробности от допинг програмата на Виталий Мутко.