Руснакът Григорий Родченков, който разкри подкрепяната от държавата програма за допингиране на руските спортисти, твърди пред германска телевизия, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил заговора, съобщава "Франс прес".

"Разбира се, че всичко това дойде от върха, от президента", разкри Родченков пред германската обществена телевизия ARD в интервю по телефона.

"Защото само президентът може да задейства контраразузнавателната спецслужба ФСБ за такава специална задача", посочва още той.

Руски официални лица признаха за манипулациите на допинг проби

Руски официални лица признаха за манипулациите на допинг проби

Отричат обаче това да е било подкрепяно от държавата

Путин "не би могъл да отрече", че е знаел за схемата, добавя Родченков.

Родченков е бивш директор на антидопинговата лаборатория в Москва, който избяга в САЩ през 2016 г., изтъквайки, че се страхува за живота си след внезапната смърт на двама високопоставени служители от руската антидопингова агенция.

На Русия ѝ беше забранено да участва на Зимните олимпийски игри в Южна Корея следващия месец, както и на Параолимпийските игри, въпреки че отделни спортисти, които могат да докажат, че са чисти от допинг, могат да се състезават при строги условия и под неутрален флаг.

Родченков също така заяви, че е убеден, че Путин е бил информиран за всички подробности от допинг програмата на Виталий Мутко, тогавашния министър на спорта и настоящ вицепремиер.

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от руската допинг програма

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от руската допинг програма

Руски спортисти от 30 вида спорт са манипулирали допинг проби

Той посочва, че като бивш началник на руската антидопингова агенция той е информирал тогавашния заместник-министър на спорта Юрий Нагорних, който от своя страна е информирал Мутко, който пък е информирал Путин.

Родченков твърди също така, че преди Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи, Русия е провеждала организирана от държавата система за допингиране по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и през 2012 г. в Лондон.

След като избяга от Русия в края на 2015 г., Родченков влезе в програмата на американското ФБР за защита на свидетели, докато Русия издаде международна заповед за арестуването му.

"Всеки ден се радвам, че съм още жив", подчертава Родченков в интервюто.

Руското правителство пряко подпомагало спортистите да вземат допинг

Руското правителство пряко подпомагало спортистите да вземат допинг

Това става ясно от доклад на независима комисия

Русия беше изключена от олимпийското движение през август 2016 г. след разкритията за масово разпространено допингиране на руските спортисти с подкрепата на държавата, което стана в доклад на Ричард Макларън за Световната антидопингова агенция (УАДА).

Нито УАДА, нито Международният олимпийски комитет са свързвали Путин с допинг заговора, като само посочиха спортното министерство и наложиха доживотна забрана на Мутко и Нагорних от олимпийското движение.