Руски официални лица за пръв път признаха за съществуването на манипулации на допинг проби, извършвани от руснаците на някои от големите спортни състезания в света през последните години.

Припомняме, доклад, публикуван на 9 декември, съставен от специалната комисия към Световната антидопингова агенция (WADA), разкри, че повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от манипулациите на допинг проби между 2011 и 2015 г., като това е било извършвано със санкцията на руските власти с цел спечелването на повече медали.

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от руската допинг програма

Повече от 1000 руски спортисти са се възползвали от руската допинг програма

Руски спортисти от 30 вида спорт са манипулирали допинг проби

В интервюта за американския вестник "Ню Йорк таймс" руските длъжностни лица са признали за съществуването на допинг програмата, но са отрекли тя да е била подкрепяна от руската държава.

"Това беше институционален заговор", заявила Анна Анцелиович, която е действащ генерален директор на руската антидопингова агенция.

Въпреки това Анцелиович, която не е била пряко въвлечена в разследванията, изтъкнала, че високопоставени представители на руското правителство не били замесени.

81-годишният Виталий Смирнов, който е водещ функционер в управлението на руския спорт още от съветско време и който беше назначен от руския президент Владимир Путин да реформира антидопинговата система на страната, е коментирал пред "Ню Йорк таймс": "Не искам да говоря за хората, които са отговорни. От моя гледна точка, като бивш министър на спорта, председател на Олимпийския комитет - ние направихме много грешки."

През юли разследване, поръчано от WADA, разкри, че руското спортно министерство е "направлявало, контролирало и ръководило" манипулирането на проби от урина на нейните спортисти.

Вторият доклад на WADA, съставен от комисията, ръководена от проф. Ричард Макларън, разкри, че Олимпийските игри в Лондон са били "фалшифицирани в безпрецедентен мащаб".

Според доклада на Макларън са били използвани сол и кафе за манипулирането на руските допинг проби, а системата е била усъвършенствана по време на Олимпийските игри в Лондон, Световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 г. и Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., за да бъдат подсигурени руските медалисти.

Русия спечели 72 медала на игрите в Лондон, 21 от които бяха златни, и 33 медала в Сочи, 13 от които бяха златни.

Ръководителите на руския спорт преди отричаха съществуването на каквато и да е програма за манипулиране на допинг проби, дори след като Международният олимпийски комитет започна дисциплинарно производство срещу няколко руски атлети, докато страната също така загуби домакинствата на редица международни спортни прояви.

Отборът по лека атлетика на Русия е изхвърлен от състезанията под шапката на Международната асоциация на атлетическите федерации.