Руското правителство е замесено в мащабна кампания, свързана с вземане на допинг от руски спортисти на Олимпийските игри в Сочи. Това става ясно от доклад на независима комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА), съобщава Ройтерс.

Докладът на независимата комисия, водена от канадския професор по право и спорт адвокат Ричард Макларън, който разкри информацията на пресконференция в Торонто, показва, че лаборатория в Москва е покривала руски атлети по време на зимните игри през 2014 година.

Спортът се превръща в инструмент за геополитически натиск, гневен Путин

Спортът се превръща в инструмент за геополитически натиск, гневен Путин

Според него обвиненията срещу руските атлети

Макларън, който беше член на независима комисия на УАДА, която през миналата година обяви, че руските лекоатлети са замесени в мащабна кампания за допинг и корупция, изтъкна, че руското спортно министерство е надзиравало манипулирането на аналитичните резултати на атлетите и смяната на проби.

Разкритията още повече ще задълбочат кризата около руските лекоатлети, които вече получиха забрана за участие на Олимпийските игри в Бразилия от 5 до 21 август.

Докладът взема под внимание и обвиненията на бившия ръководител на антидопинговата лаборатория в Москва Григорий Родченков, който преди два месеца заяви пред „Ню Йорк таймс”, че десетки руснаци са вземали допинг в Сочи с одобрението на спортните власти.

Системата на подмяна на проби е започнала след 2010 година, като в нея са замесени различни спортисти.

Руският заместник-министър на спорта е наредил събирането на проби чиста урина. Според автора на доклада „немислимо” е спортният министър Виталий Мутко да не е знаел какво се случва.